در سال های گذشته تائید سالم بودن هر کالای داخلی با نشان های سازمان سلامت و دارو، سیب سلامت و همچنین آرم سازمان استاندارد، انجام می شد. اما با گذشت زمان و واردات محصولات و کالا های خارجی، باید راهی به وجود می آمد که به وسیله ی آن سلامت کالا های وارداتی نیز مورد تائید قرار می گرفت. پس داشتن برچسب کالا و یا همان برچسب اصالت کالا را برای تمامی محصولات وارداتی خارجی و همچنین کالا های داخلی ملزم دانستند.
ما در این مطلب درباره برچسب کالا چیست، بخش های مختلف آن، راه های پیگیری اصالت کالا، پیام هایی که پس از پیگیری دریافت خواهید کرد، کالا هایی که نباید استفاده کرد و همچنین راهی می توان برچسب کالا را دریافت کرد، با شما صحبت خواهیم کرد. شما در پایان این مطلب می توانید اصالت کالا های خود را پیگیری کرده و از سالم بودن آن ها اطمینان حاصل نمایید. پس ما را همراهی کنید.
برچسب کالا چیست؟
برچسب کالا و یا همان طراحی لیبل محصولات ، کاغذی مستطیلی با زمینه ی سفید، حاشیه های زرد و نوشته هایی به رنگ مشکی می باشد. این برچسب به شما اطمینان خواهد داد که کالای مورد نظر شما، چه در زمان حمل و نقل و چه در زمان عرضه، مورد نظارت سازمان های مرتبط بوده، و در نهایت بدون هیچ مشکلی به دست شما رسیده است.
لازم به ذکر است به دستور سازمان غذا و دارو کشور تعدادی از محصولات خارجی و داخلی باید این لیبل را در زمان فروش داشته باشند. این اقلام عبارت اند از:
- محصولات خوراکی
- محصولات و کالا های پزشکی
- اقلام دارویی
- اقلام آرایشی و بهداشتی
بخش های مختلف و مواردی که بر روی برچست های کالا ذکر شده است:
ما در بخش برچسب کالا چیست در مورد شکل ظاهری این برچسب با شما صبحت کردیم. اما در این قسمت درباره بخش های مختلف آن و مطالبی که بر روی آن نوشته شده با شما به گفت و گو خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
- شناسه ی تجاری آن فرآورده و محصول (GTIN): مهم ترین بخش این برچسب ها این شناسه ی جهانی 14 رقمی می باشد.
- تاریخ انقضا (Expiration data ): این تاریخ با توجه به نوع محصول و همچنین تاریخ تولید آن درج می شود.
- شماره سری ساخت (Batch Number – Lot Number): شناسه ای که برای تولید کننده آن محصول بوده، و به هر سری از ساخت آن محصول داده می شود، شاره سری ساخت محصول می گویند.
- شناسه رهگیری (UID) : کدی 20 رقمی بوده و برای هر واحد تولیدی به صورت جداگانه و غیر تکراری صادر می شود.
- شناسه اصالت کالا: کدی 16 رقمی که بر روی آن با لایه ای از اسکرچ پوشیده شده است، و در نهایت خریدار اصلی و نهایی می تواند، برای پیگیری اصالت کالا آن لایه را مخدوش کرده و پاک کند.
- بارکد دو بعدی (QR-CODE): بازرسین سازمان های مختلف با استفاده از بارکد خوان ها، این بارکد ها را اسکن کرده تا بتوانند موارد و اطلاعات زیر را دریافت کنند:
- تولید کننده محصول
- وارد کننده محصول
- تاریخ انقضا
- تاریخ تولید
- سری ساخت محصول
- مشخصات فنی کالا
- طراحی بسته بندی محصول
چگونه و از چه طریقی می توان به وسیله ی برچسب کالا، از اصالت آن کالا اطمینان حاصل کرد؟
برای بررسی اصالت کالا در مرحله ی اول باید آن لایه ی قابل خراشیدن روی کد اصالت را مخدوش کرده تا تمامی اعداد خوانده شود. پس از این مرحله حال می توانید با روش های زیر اصالت آن محصول را پیگیری نمایید. لازم به ذکر است که شما پس از پیگیری اصالت کالا، پیام های متفاوتی دریافت خواهید کرد که در همین بخش نیز با آن ها آشنا می شوید.
روش های پیگیری اصالت کالا:
- بررسی کالا از طریق پیامک: در این روش باید کد 16 رقمی اصالت کالای محصول مورد نظر را از طریق پیامک به شماره 20008822 ارسال کنید.
- بررسی کالا از طریق تلفن گویا: با شماره گیری تلفن 6185-021 به وسیله خط ثابت و یا تلفن همراه و با تحویل دادن کد 16 اصالت، می توانید از اصل و سالم بودن آن کالا اطمینان حاصل نمایید.
- بررسی کالا با روش یاست ایران اصالت: می توانید با وارد شدن به سایت های سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت و همچنین سازمان درمان و آموزش پزشکی کشور، کد اصالت را در بخش کد رهگیری وارد کرده و اطلاعات سلامت آن کالا را مشاهده و دریافت نمایید.
- بررسی و استعلام کالا از طریق بارکد خوان های تلفن همراه و اپلیکشن و سامانه TTAC: این سازمان اپلیکشنی طراحی کرده است که از طریق آن می توانید بارکد روی برچست کالا را اسکن کرده، و اطلاعات لازم را کسب نمایید.
پیام هایی پس از چک کردن کد 16 رقمی اصالت روی برچسب کالا دریافت خواهید کرد:
- اصالت این فرآورده مورد تایید است.
- این فرآورده تقلبی است.
- اصالت این محصول قبلاً توسط سامانه و یا دستگاه دیگری کنترل شده است.
- اصالت این محصول توسط همین سامانه و دستگاه قبلاً کنترل شده است.
- مصرف کننده گرامی به دلیل عدم بارگذاری کامل اطلاعات این محصول، امکان پاسخگویی توسط سامانه رهگیری و استعلام کنترل اصالت فرآورده های سلامت کشود میسر نیست. لطفاً طی روز های آینده مجدداً تلاش فرمائید.
- تاریخ مصرف این محصول گذشته است. لطفاً از مصرف آن خودداری نمایید.
- لطفاً از مصرف این محصول خودداری نموده و آن را به محلی که خریده اید، بازگردانید.
با توجه به برچسب اصالت کالا، چه کالا هایی را نباید استفاده کنیم؟
- بودن هر گونه خدشه بر روی پوشش اسکرچ پوشیده شده بر روی کد اصالت کالا.
- هر گونه عدم تطابق ظاهری برچسب اصالت.
- تکراری بودن شناسه ی اصالت.
- هر پیام هشدار دهنده و منع کننده ی مصرف، که پس از استعلام کد اصالت کالای آن محصول دریافت شود.
- و از همه مهم تر کالا هایی که لیبل و یا برچسب کالا ندارند.
چگونه می توان برای کالا ها برچسب کالا تولید، و در نهایت به چاپ رساند:
شرکت های تولید کننده و یا وارد کننده کالا ابتدا باید در فایل مربوط به مشخصات کالا را پر کرده، و در مرحله ی بعد به همراه نامه ی درخواست برچسب اصالت کالا در سامانه و وب سایت مربوطی بارگذاری نماید. این مشخصات عبارت اند از:
- نام شرکت وارد کننده و تولید کننده محصول
- نام کالا به فارسی و انگلیسی
- شناسه ملی شرکت
- کد و شناسه ی تجاری آن فرآورده و محصول (GTIN)
- شماره مجوز ترخیص که کدی 10 رقمی می باشد.
- تاریخ اخذ مجوز
پس از تایید اصالت کالا باید برچسب کالا را به چاپ رسانده و پس از مراجعه به کارتابل مربوطه اقدام به فعال سازی شناسه نمایید.
سخن پایانی:
ما در این مقاله درباره برچسب کالا چیست، بخش های مختلف آن، راه های پیگیری اصالت کالا، پیام هایی که پس از پیگیری دریافت خواهید کرد، کالا هایی که نباید استفاده کرد و همچنین راهی می توان برچسب کالا را دریافت کرد، با شما صحبت کردیم تا بتوانید از کالا هایی سالم و تائید شده استفاده نمایید. شما می توانید از خدمات طراحی شرکت جوپنزا استفاده کنید.آیا تا به حال از با کمک برچست کالا ها، اصالت محصولی را پیگیری کرده اید؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.