تا به حال به این فکر کرده اید که کتاب ها و یا بنر ها و بیلبورد های تبلیغاتی را چگونه و با چه روشی به چاپ می رسانند. در گذشته چاپ ها به روش های دیگری مثل سربی، فلزی، سنگی، ژلاتینی و افست انجام می شد، امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و وجود دستگاه ها و ماشین آلات پیشرفته و همچنین بالا رفتن تمامی هزینه ها از چاپ دیجیتالی استفاده می کنند.

ما در این مطلب کاربرد، فرایند، مزایا و انواع چاپ دیجیتال به همراه تفاوت ها و برتری هایی که این نوع چاپ نسبت به بقیه روش ها دارد را به طور کامل برای شما شرح داده ایم، تا شما بتوانید با جدید ترین و با کیفیت ترین روش که امروزه تمامی بازارهای چاپ را به خود اختصاص داده آشنا شوید. پس با ما همراه باشید.

چاپ دیجیتال 

به طور کل چاپ دیجیتال یعنی، تبدیل کردن تصاویر و طرح های دیجیتالی به سطوح چاپی. نحوه کار دیجیتال تقریبا مانند پرینتر های رنگی خانگی اما در اندازه های بزرگ تر است، به این گونه که با استفاده از جوهر مستقیم طرح و یا تصویر را روی سطح مورد نظر چاپ می کنند، با این تفاوت که پرینتر های رنگی خانگی فقط بر روی کاغذ چاپ می کنند اما بستر چاپ دیجیتال می توانند چیز های متفاوت باشد، که در ادامه برای شما آورده ایم.

به روز ترین و در عین حال کاربردی ترین نوع چاپ، چاپ دیجیتال می باشد. در این نوع چاپ به دلیل پیشرفته بودن تمامی دستگاه ها، همه ی مراحل به صورت اتوماتیک بوده و بدون دخالت نیروی انسانی انجام می شود. همچنین همه بخش هایی که در چاپ های دیگر مثل چاپ افست به صورت مکانیکی انجام می شد، حذف شده و به شکل دیجیتالی و کامپیوتری در آمده است.

 بخش هزینه ها را در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد، اما اگر تمام بخش های پیش درامدی که چاپ های دیگر مثل افست داشتند را در کنار هزینه های خود فرایند چاپ حساب کنیم، چاپ به روش دیجیتال مقرون به صرفه تر خواهد بود.

انواع چاپ دیجیتال:

چاپ دیجیتال را به طور کلی به دو دسته، چاپ بر اساس ابعاد سطح چاپ و روش و تکنولوژی مورد استفاده در چاپ تقسیم می کنند. البته باز هر کدام از این دسته ها را به گروه های دیگری تقسیم می شوند که در ادامه برای شما توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.

چاپ دیجیتال بر اساس اندازه سطح چاپ:

بر اساس ابعاد سطح چاپ، این نوع چاپ را به سه گروه تقسیم می کنیم:

  1. چاپ دیجیتال با اندازه بزرگ: این نوع چاپ برای پوستر های فضای داخلی مورد استفاده قرار می گیرد و باید ابعادی بزرگ تر از A3، و حداکثر تا عرض 150 سانتی متر داشته باشند. برای این ابعاد استفاده از روش های چاپ جوهر افشان، تونری یا لیزری و نوری رایج است.
  2. چاپ دیجیتال با اندازه عریض: ابعاد در این نوع سفارشات در عرض حداقل 150 سانتی متر تا حداکثر 500 سانتی متر به چاپ می رسد. این ابعاد برای سفارشات بیرون منزل است و به همین دلیل باید از مواد مقاوم به آب و نور خورشید برای چاپ آن ها استفاده شود.
  3. چاپ دیجیتال با اندازه متوسط: این اندازه برای سفارشاتی مثل کاتالوگ، عکس، لیبل، طرح روی بسته بندی ها و کارت های ویزیت و… کاربرد دارد. ابعاد آن حداکثر A3 یا همان 33×48 سانتی متر می باشد. برای چاپ این ابعاد هم مانند ابعاد بزرگ، از روش های لیزری، جوهر افشان و نوری استفاده می کنند.

بر اساس روش مورد استفاده در فرایند چاپ:

انواع چاپ دیجیتال بر اساس نوع تکنولوژی و فناوری مورد استفاده در فرایند چاپ را به 7 گروه تقسیم می کنند:

  • چاپ دیجیتال به روش جوهر افشان: با کیفیت ترین روش چاپ دیجیتال، جوهر افشان می باشد، چرا که در این روش از جوهر واقعی استفاده می کنند و عکس ها و طرح ها از رنگ هایی بسیار واضح و زنده برخوردارند. در روش جوهر افشان اطلاعاتی که قرار است به چاپ برسد به طور مستقیم از طریق مرکب های مایع روی سطح کاغذ منتقل می شوند، اما توجه داشته باشید که به خاطر سرعت پایین این روش که بسیار کمتر از چاپ لیزری است، برای تیراژ های بالا مورد استفاده قرار نمی گیرد. چاپگر های جوهر افشان از انواع پرینتر های رومیزی تا دستگاه هایی با ابعاد 5 متری را شامل می شوند.
  • چاپ دیجیتال به روش حرارتی: در این نوع چاپ از کاغذ های حساس به حرارت و گرما استفاده می شود، به این صورت که با استفاده از ماتریکس های مخصوص و لیزر روی کاغذ رنگ و طرح ایجاد می کنند. این روش برای چاپ های تک رنگ استفاده می شود و یکی از چاپگر های معروف این روش دستگاه فکس است. البته امروزه این روش چاپ دیجیتال کمتر مورد استفاده عموم مردم قرار می گیرد.
  • چاپ دیجیتال به روش نوری (پرتوی): یکی از پر کاربرد ترین و در عین حال سریع ترین روش چاپ دیجیتال که در تیراژ های بالا (البته نه تیراژ های میلیونی) مورد استفاده قرار می گیرد، چاپ نوری می باشد. در این روش با استفاده از تابش نور روی کاغذ های حساس به نور تصویر را ظهور کرده و در مرحله بعدی تثبیت (ثبوت) می نمایند.
  • روش چاپ دیجیتال الکتروفتوگراف: این روش به دو مدل مایع (دیجیتال مرکبی) و مرکب جامد پودری (تونری) تقسیم می شود.
  1. روش تونری: در این روش نور لیزر مرکب های پودری رنگی (تونر) را ذوب کرده، و با ذوب شدن آن ها تصاویر روی کاغذ چاپ می شود. سرعت کار چاپگر های توری بسیار بیشتر از دستگاه های جور افشان می باشد و به همین دلیل مصارف صنعتی پیدا کرده است.
  2. روش دیجیتال مرکبی: در این روش به جای تونر از مرکب های رنگی استفاده می شود. سرعت چاپ در این روش بسیار بالا است اما به دلیل پیچیده بودن دستگاه ها و هم ابعاد سطح چاپ آن (A3) مورد استقبال قرار نگرفت.
  • چاپ دیجیتال لیزری: طرز کار این نوع چاپ این گونه است که اشعه لیزر با حرارت دادن و سوزاندن تونر، تصویر را روی سطح ایجاد می کند. از این روش به خاطر سرعت بسیار بالای آن در چاپ برای مصارف صنعتی استفاده می شود، به طوری که برای چاپ کتاب هایی با تیراژ بالا مثل کتاب های درسی از چاپگر های لیزری استفاده می کنند. توجه داشته باشید که کیفیت رنگ چاپ لیزری به اندازه چاپ جوهر افشان نمی باشد.
  • چاپ به روش تصعید رنگ: این روش بسیار به روش حرارتی شباهت دارد، به طوری که ابتدا رنگ ها را روی سلفون های مخصوص قرار داده، سپس با استفاده از لیزر و یا ماتریکس های حرارتی رنگ ها را بخار کرده و تصویر را روی سطح چاپ می کنند. درست است که این روش از کیفیت و سرعت بسیار خوبی برخوردار است اما به خاطر ابعاد کوچک سطح چاپ و گران بودن سلفون های مخصوص، این روش مقرون به صرفه نمی باشد.
  • چاپ دیجیتال به روش ((Direct Imaging: این نوع چاپگر ها همان چاپگر های افست هستند با این تفاوت که سیستم تهویه پلیت در درون آن ها به کار رفته است. در این روش تمامی اطلاعات برای طرح برای چاپ از طریق فایل در کامپیوتر به چاپگر داده می شود و به طبع فرایند چاپ هم تمام اتوماتیک خواهد بود. به همین دلیل برای تیراژ های بالا بسیار مقرون به صرفه می باشد.

تنها ایرادی که این روش دارد، نمی توان از امکانات چاپ متغیر به خاطر اتوماتیک بودن آن استفاده کرد.

فرایند چاپ دیجیتال

هزینه راه اندازی چاپ دیجیتال به دلیل استفاده نکردن از صفحات چاپی و شابلون ها بسیار کم تر از سایر روش ها است. از چاپ دیجیتال می توان برای کالا های مختلف مانند فوم، کاغذ، پلاستیک و… استفاده کرد.

مراحل چاپ دیجیتال عبارت اند از:

  1. طراحی: طرح ها و تصاویر برای چاپ دیجیتال باید طراحی های دیجیتالی باشند. طرح های دیجیتال را می توانید با استفاده از نرم افزار های طراحی مانند فتوشاپ، اتوکد و… طراحی کنید.
  2. انتخاب نوع کاغذ: مهم ترین نکته در این مرحله، انتخاب گرم کاغذ برای چاپ می باشد. گرم کاغذ را بر اساس طرح و روش چاپ دیجیتالی که می خواهند استفاده کنند انتخاب می کنند.
  3. چاپ: اکنون باید کامپیوتر را به چاپگر متصل کرد تا طرح بدون دخالت هیچ نیروی انسانی و کاملاً اتوماتیک و بدون هیچ ایرادی چاپ شود.

مزایای چاپ دیجیتال:

  • سرعت چاپ بالا در هر مقدار تیراژی.
  • هزینه های آن بالا است ولی با توجه به کارایی های آن و نیز تیراژ های قابل چاپ با این روش، چاپ دیجیتال بسیار مقرون به صرفه می باشد. اما توجه داشته باشید که هزینه های راه اندازی چاپ دیجیتال بسیار کمتر از سایر چاپ ها است.
  • هزینه های چاپ به تعداد نسخه های چاپ بستگی ندارد.
  • سطح چاپ در روش دیجیتال می تواند کاغذ، فوم، چوب، پلاستیک،سنگ، کاغذ عکاسی، برد، پارچه و شیشه نیز باشد.
  • در روش چاپ دیجیتال ( به جز روش Direct Imaging) می توان در طرح و داده، تغییراتی را به دل خواه انجام داد.
  • کیفیت بالا و واضح بودن رنگ و تصاویر، از ویژگی های چاپ دیجیتال می باشد.
  • چاپ دیجیتال در صنعت چاپ محبوب می باشد. چون هم کار کردن با دستگاه ها و چاپگر های این روش آسان است و هم تیراژ بالا را می توان با این روش به چاپ رساند.
  • اگر طرح شما از تعداد رنگ بالایی برخوردار است، ما چاپ دیجیتال را به شما پیشنهاد می دهیم.

کاربردهای چاپ دیجیتال:

چاپ دیجیتال هم در تیراژ های بالا، و هم تیراژ های پایین مقرون به صرفه می باشد، به همین دلیل در انواع و اقسام چاپ ها کاربرد دارد. ما در ادامه چند نمونه از آن ها را برای شما بازگو کردیم.

  • یکی از کاربرد های مهم چاپ دیجیتال برای انواع کسب و کار ها، چاپ وسایل برای تبلیغات شان است. به دلیل متنوع بودن سطح قابل چاپ برای دستگاه های چاپ دیجیتال، کسب و کار ها می توانند از این روش برای چاپ انواع هدایای تبلیغاتی مثل لیوان، سر رسید، پارچه و یا بنر، بیلبورد، تراکت و … استفاده کنند.
  • یکی دیگر از کاربرد های چاپ دیجیتال، چاپ لیبل و برچسب برای چسباندن بر روی انواع محصولات می باشد.
  • به دلیل کیفیت و واضح بودن رنگ و نقش در چاپ دیجیتال، از این روش برای چاپ انواع کاغذ های دیواری نیز کاربرد دارد.

تفاوتها و برتری های چاپ دیجیتال نسبت به بقیه روش های چاپ مانند چاپ افست:

  • به دلیل عدم وجود مراحل قبل از چاپ مانند پلیت و لیتوگرافی، هزینه های این روش در تیراژ های پایین و یا حتی چاپ های تک عددی نیز پایین خواهد بود.
  • اگر حجم کار شما اندک است، و همچنین زمان و بودجه کمی دارید به سراغ چاپ دیجیتال بروید، زیرا چاپ افست اصلاً در کار هایی با تیراژ کم، مقرون به صرفه نمی باشد.
  • به دلیل اینکه قیمت تمام شده در چاپ دیجیتال بر عکس چاپ افست به میزان تعداد نسخه های چاپ بستگی ندارد، می توانید به راحتی و با کمترین هزینه با این روش، نمونه اولیه تهیه کنید تا در آخر کاری بی نقص و با کیفیت به سفارش دهنده خود تحویل دهید.
  • در چاپ افست برای هر تغییر کوچکی نیاز به کلی پیش درامد دارید، و همچنین تمامی این مراحل نیز زمان و هزینه های زیادی را با خود به همراه دارد. اما در چاپ دیجیتال تمامی تغییرات چه کوچک باشند و چه بزرگ با زدن یک دکمه حل می شود.
  • در روش چاپ دیجیتال زباله و مواد باطله مثل کاغذ و مواد شیمیایی کمتری تولید می شود، و به دنبال آن کمتر به طبیعت آسیب وارد می کند.

سخن پایانی:

در این مقاله بر این تلاش بودیم که شما را با جدید ترین و کاربردی ترین روش چاپ، یعنی چاپ دیجیتال که در تمامی بازار های چاپ سراسر دنیا مورد استقبال صنعتگران قرار گرفته است، آشنا نماییم. ما در مطلب درمورد مزایا، فرایند، کاربرد، انواع و تفاوت و برتری هایی که چاپ دیجیتال نسب به بقیه روش های چاپ دارد صحبت کردیم تا شما اطلاعات بیشتری در مورد به روزترین تکنولوژی حال حاضر در صنعت چاپ کسب نمایید. شما از کدام نوع چاپ دیجیتال استفاده می کنید؟ اصلاً از چاپ دیجیتال استفاده میکنید یا همان روش های قدیمی مانند چاپ افست را قبول دارید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک به بگذارید.